Örebro kommun firar 10-årsjubileum som Fairtrade City

Av den 10 maj, 2017
Foto: Scandinav/Sofia Byström

Den 11 maj bjuder styrgruppen för Fairtrade City på fika på Stortorget. Tillsammans firar vi att det är 10 år sedan Örebro kommun blev diplomerad som en Fairtrade City. Behcet Barsom, styrgruppens ordförande, finns på plats för att svara på frågor och berätta om kommunens arbete. Vi uppmärksammar samtidigt Fairtrades globala fikautmaning, som pågår mellan den 11–13 maj. Kom förbi och fika med oss!

Den 11–13 maj är det World Fairtrade Challenge, Fairtrades stora globala fikautmaning, vars syfte är att sätta fokus på Fairtrade och lyfta fram vilken skillnad märkningen har för människor runt om i världen. I samband med detta vill vi uppmärksamma att Örebro kommun firar 10 år som Fairtrade City och vi bjuder därför in till fika på Stortorget.

Välkommen på fika!

Allmänhet in till fika för att fira 10-årsjubileet.

  • Torsdagen den 11 maj kl. 14.30–16.30.
  • Kl. 15.00 kommer styrgruppen för Fairtrade City Örebro och Behcet Barsom, ordförande i styrgruppen, att berätta och svara på frågor om kommunens arbete som Fairtrade City. Media är varmt välkomna att ställa egna frågor i anslutning till detta.

– Vi utmanar också alla caféer i kommunen att delta i utmaningen Fairtrade Challenge som går av stapeln för nionde året i rad. Alla deltagare registrerar själva sina resultat på Fairtrade Sveriges hemsida och styrgruppen för Fairtrade City Örebro kommer sedan att utse en lokal vinnare. Alla som fikar kan vara med i utmaningen, till exempel arbetsplatser, butiker, företag, kommuner eller enskilda personer, men den lokala tävlingen riktar sig dock bara mot caféer, berättar Sara Andersson, samordnare för Örebro kommuns Fairtrade City arbete.

Fairtrade City – en diplomering till engagerade kommuner
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier och krav på rättvis handel i offentlig upphandling, genomför aktiviteter för att sprida information om Fairtrade samt att det finns ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker och föreningar, på caféer, restauranger, hotell, servicestationer och arbetsplatser. Arbetet leds av en styrgrupp som ska representera hela lokalsamhället.

– Örebro kommun har sedan 2012 riktlinjer för hållbar upphandling och i klimatstrategin finns utpekade mål för inköp av etiska livsmedel. Örebro kommun är en stor konsument och vi kan genom att ställa krav påverka utvecklingen i en positiv riktning. Nu firar vi 10 år som Fairtrade City och i det arbetet har upphandling en central och viktig roll, säger Behcet Barsom, ordförande i styrgruppen för Fairtrade City Örebro.

Nöje | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login