När svenskarna väljer är det husman som gäller

Av den 2 maj, 2017

Toast Skagen till förrätt, spagetti med köttfärssås till varmrätt och äppelkaka till dessert, så ser den ultimata husmansmenyn ut för svenskarna. 2 av 3 föredrar det svenska köket framför andra kök och varannan äter husmanskost flera gånger i veckan. Allt enligt en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Bookatable.

Restauranger som håller fast vid det svenska köket, närmre bestämt husmanskosten – ska inte ändra sina menyer på ett tag. En Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Bookatable visar nämligen att 66 procent av svenskarna föredrar det svenska köket före andra kök. På andra plats kommer det italienska köket (51 procent) och tredjeplatsen går till det thailändska köket (30 %). De minst populära köken är det japanska (9 %), spanska (9 %) och libanesiska (7 %).

Så gott som alla svenskar, 97 procent, äter svensk husmanskost minst en gång i månaden och varannan (52 %) gör det flera gånger i veckan. Majoriteten (58 %) uppger att de äter husmanskost idag för att de är uppväxta med den sortens mat och var tredje gör det för att det är den maten de tycker smakar bäst.

Undersökningen visar vidare att var tredje svensk föredrar spagetti med köttfärssås framför andra traditionella svenska varmrätter. Därefter kommer köttbullar och raggmunk.
Tittar man på typiskt svenska förrätter så är Toast Skagen den mest populära och äppelkakan är den mest omtyckta efterrätten.

–  Mattrender kommer och går, det ser vi inte minst i restaurangbranschen, men för svenskarna är den klassiska husmanskosten svårslagen och också det kök som kommer att hålla i det långa loppet, säger Jessica Raam, Marknadschef för Norden på Bookatable by Michelin.

Uttag från undersökningen:
66 % föredrar det svenska köket
51 % föredrar det italienska köket 30 % föredrar det thailändska köket
52 % äter husmanskost flera gånger i veckan
97 % äter husmanskost minst en gång i månaden
58 % äter svensk husmanskost för att de är uppväxta med det62 % föredrar Toast Skagen som svensk förrätt
35 % föredrar spagetti med köttfärssås som svensk varmrätt
66 % föredrar Äppelpaj som svensk efterrätt

Mat & Dryck
Örebroguiden

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 23–27 mars 2017. Totalt intervjuades 1064 personer i åldern 16-79 år.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login