Profilen – Johan Throsandher siktar mot mäklartoppen

Av den 19 september, 2016

Mäklaryrket är hetare än någonsin med tv-program som ”Toppmäklarna” och  ”Million Dollar Listing New York”, profiler som till exempel Fredrik Eklund.

Örebroguiden bokade in en intervju med Johan Throsandher företagsmäklare och Vd för J.P.Mäklarna.

Namn?
– Johan Bertil Throsandher

Ålder?
– Jag brukar alltid säga arton för då får jag komma in på krogen, men jag är 37 .

Bor?
– Jag bor i ett radhus på väster, Väster park tror jag området heter, det ligger mellan Markbacken och Trängen.

Familj?
– Ja, jag har en fru och tre barn som är fjorton, tolv och sex år gamla.

Yrke?
– Jag är företagsmäklare och Vd för J.P.Mäklarna.

Vad är det bästa med Örebro?
– Jag tycker att Örebro är en fantastisk stad, det är en stor stad i litet format. Det finns ett bra utbud av allt i stan och då menar jag skolor, restauranger och nöjesliv, ja över huvudtaget ett bra utbud av det mesta.

Hur kom det sig att du började med företagsmäklandet?
– Jag jobbade i femton år som försäljningschef på ett mediaföretag, vi hade radio och tidningar i Karlskoga, jag var även delägare i företaget. Men då efter femton år så kände jag att jag började tröttna på det, jag hade samtidigt varit passiv delägare i några restauranger och något tryckeri men nu kände jag att det är ju bättre att sälja företag än att behöva starta dem. Jag tyckte branschen verkade rolig och så föll det sig så att de sökte mäklare i Örebro.

– Jag började följaktligen på en annan firma först, där jobbade jag i cirka ett och ett halvt år innan jag öppnade eget, vår vision är att bli störst i Sverige på det vi håller på med och vi är på god väg dit.

Har J.P.Mäklarna någon speciell inriktning?
– Jag personligen har specialiserat mig på hotell och för närvarande så är det så att om du kollar på Blocket så kanske du hittar fem till salu medans jag samtidigt har sju som är till salu. Hotell är bra att sälja det är stora objekt, de kanske inte säljer så snabbt men man behöver heller inte sälja så många på ett år. Så hotell och restauranger är det vi är störst på, men det som växt fram på sista tiden är restauranger utanför Sverige och E-handel.

– Vi har faktiskt sålt tre, fyra E-handels objekt på kort tid nu och det är en relativt ny marknad, när det gäller E-handel så ser vi att det är svårt att sälja dem själv som privatperson, jag var lite skeptisk tidigare men e-handel är nog framtiden. Det vi valt bort när det gäller objekt är gatukök och pizzerior, framför allt för att det är mindre affärer och att det finns andra som specialiserat sig på den typen.

Johan Throsandher

Då går vi på den riktigt svåra frågan, vem är Johan Throsandher?
– Jag är en väldigt målinriktad entreprenör och så har jag nog lite storhetsvansinne också, det underlättar mitt jobb. Jag gillar att ha många bollar i luften. Men jag hoppas samtidigt att jag har en ganska klar vision av vad jag håller på med, hoppas jag.

Vad brinner du för?
– Jag har en son som är väldigt duktig på hockey och det tar väldigt mycket av min tid för närvarande, han skall spela TV-pucken i år vilket blir ett år tidigare än de andra så det blir mycket tid i ishallar helt enkelt.

Vilket lag spelar han i?
– Han spelar i Örebro Hockey U16-Elit.

Vilken motgång har format dig mest?
– En sak jag bär med mig är att jag förlorade min mamma när jag var sexton år och lite är det väl så att det som inte dödar härdar, hon dog i en sjukdom så det var inget jag kunde göra men ändå en stor motgång.

Om man tittar på andra sidan spektrat, vilken är din största framgång?
– Det skulle kunna vara resan vi gjorde med medieföretaget i Karlskoga där vi gick från en omsättning på åtta hundratusen till sex miljoner på reklam i en ny bransch som radioreklam var då, vi var då också Sveriges största privatägda radiostation.

Johan Throsandher

Hur ser mäklarlivet ut, är det som på Toppmäklarna på tv eller hur är det?
– Där jag är nu så visst är det lite som på tv, jag har ju specialiserat mig på hotell kan man säga och naturligtvis är det så att jag har ett antal potentiella köpare där jag vet vilken storlek av hotell de är ute efter. Får jag in ett hotell med hundra rum så ringer det cirka två hundra, och av dem är det trettio som kommer på visningen. Dessa trettio är seriösa spekulanter och har en färdig finansiering för att köpa ett hotell, så på mina sju kommande hotellvisningar jag har så är det i princip samma intressenter.

– Det händer att jag ringer upp kunder och säger att nu har det här objektet kommit in för att jag vet vad de är ute efter. Hotellägare är ofta bekväma i sin roll och mycket vill ha mer om man säger så, har du ett litet hotell vill du ha ett större eller fler helt enkelt.

– Ofta när vi får in ett objekt oavsett om det är ett hotell eller en restaurang så har vi oftast en köpare i åtanke som vi vet är intresserad. Sen får vi hålla oss på god fot med de som skall sälja någonting och visa framfötterna för det ger som Fredrik Eklund brukar säga ringar på vattnet, har jag bra objekt i till exempel Örebro så får jag bra objekt, är det jag som säljer mest i Örebro då får jag också mest kunder.

Johan Throsandher

Jag förstår att nöjda kunder är väldigt viktigt, hur säkerställer man en sådan sak?
– Det gäller att ha ordning och reda på saker och ting så det går rätt till vad det gäller avstämningar och tillträden samt att man är väldigt tydlig, tydlighet är a och o i den här branschen.

– En bra tumregel i den här branschen är att man bara kan sälja det man har, eventuella visioner får köparen stå för. Till exempel om man skall sälja en restaurang som bara haft öppet på kvällstid och ägaren säger att man kan dubbla omsättningen genom att ha öppet på lunchen, då frågar jag ”Du som haft restaurangen i tio år varför har inte du haft öppet på lunchen?”. Då får man kanske till svar att det är mycket jobb och att personalkostnaderna ökar.

– Det är det jag menar med att bara sälja det man har, man får vara ödmjuk inför objektet.

Vilket är det största objektet du sålt?
– Det största objektet jag sålt är Hotell Kneippen i Norrköping, det ligger på den mest fashionabla gatan i hela Östergötland och det gick för tio miljoner. Jag hade sexton visningar på en dag  och det var sålt med handpenningen betald inom tjugofyra timmar. Här har vi lite av de ringarna på vattnet som jag talade om, för efter det så har jag fått flera som vill sälja hotell i Norrköping som hört av sig till mig för att jag sålde Hotell Kneippen så snabbt. Annars har jag just nu några objekt i femtonmiljonersklassen inne och det är ju stora affärer.

Berätta lite mer om J.P.Mäklarna!
– Vi startade i februari i år och är ett franchisekoncept där varje mäklare har sitt eget län och eget kontor, J.P. Mäklarna finns för närvarande i Örebro län, Västmanlands län, Gävleborgs län, Uppsala län, Stockholms län och Östergötlands län, så vi har varit väldigt expansiva.

– Det som ligger på önskelistan nu är Göteborg och Malmö, vi är just nu en av de största i aktörerna i Sverige så det har gått ganska fort. Nu fyller vi en minibuss i alla fall så det blir lite roligare personalfester. Vi har försökt att ha en väldigt stilren framtoning i företaget med allt från logotype till att alla telefonnummer som ligger i nummerserie, vi har även satsat ganska mycket på reklam.

Det finns ju vissa myter runt mäklarbranschen, hur är det egentligen med mäklarbrickorna?
– Det är klart att mäklarbrickor existerar och det är inte omöjligt att om vi gör en större affär så går vi ut och käkar en god middag, tar ett par drinkar det händer, men man måste ju uppföra sig någorlunda civiliserat eftersom krogarna är mina kunder.

Snabbfrågorna.

Stjärntecken?
– Stenbock.

Förebild?
– Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels).

Resmål?
– Aruba.

Film?
– The Wolf of Wall Street.

Musik?
– Kent.

Restaurang i Örebro?
– Det är en känslig fråga, men jag säger Sorella.

Bar i Örebro?
– Då får jag dela upp det lite så Pitcher’s.

Färg?
– Svart.

Dryck?
– Amarone.

Mat?
– Asiatiskt.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då reser jag gärna.

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Profilen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login