Internationella kyssdagen den 6 juli

Av den 6 juli, 2017
De flesta uppskattar en kyss, men vad mer än kärlek kan en kyss bjuda på?

Torsdagen den 6 juli är det internationella kyssdagen, en dag som firas världen över med bland annat kysstävlingar och fester. Och de allra flesta uppskattar såväl kärlek som kyssar och kramar. Men vad mer än just kärlek kan en kyss bjuda på? Mycket mer än kärlek visar det sig.

Har du hål i tänderna så kan det faktiskt smitta vid en kyss, men den extra ”sköljningen” kan också skydda mot just karies. Det verkar också som att vi dras till kyssare med samma bakteriekultur som en själv, eftersom saliven upplevs smaka bättre.

En kyss är ett lyckopiller eftersom den frigör endorfiner och serotonin, två hormoner som höjer både humör och välbefinnande. Kyssar bjuder också på en dos bakterier. En rejäl rackare innebär att omkring 80 miljoner bakterier skickas över. Och bortsett från bakterier som bär på sjukdomar, så stärker bakterierna immunförsvaret. Två trevliga hälsoförmåner med lite hångel.

En kyss innebär alltså bra mycket mer än just kärlek. Så boosta hälsan och kyss någon du tycker om imorgon (och alla andra dagar).

Nöje
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login