• Dryck

Brukar du få huvudvärk av rött vin?

090707 Lokalt --> Tillbaka

En tydlig trend just nu är ett ökade intresse av vad mat och dryck verkligen innehåller. Vi börjar också få en ökad insikt i hur mat och dryck påverkar vårt välbefinnande. Arcus lanserar nu ett rött vin med ett mycket reducerat innehåll av histaminer och tanniner. Ken Creek lanserades i Norge för första gången i fjol och blev en omedelbar succé. Vinet sålde runt 450 000 liter under de första tolv månaderna.

Enligt en färsk alkoholundersökning upplever fyra av tio av de tillfrågade att de får mer eller mindre huvudvärk av vin, även i små mängder.

Medicinsk forskning visar att det kan finnas ett samband mellan höga halter av histaminer och tanniner i vin och allergiska reaktioner som exempelvis huvudvärk.

– Många, i synnerhet kvinnor, upplever obehag även av små mängder rött vin. De undviker därför rödvin helt och hållet även om de tycker att det är gott. Vi är därför glada att kunna presentera det första vinet i Sverige som har reducerade halter av histamin och tannin, ämnen som kan vara upphov till överkänslighet, säger Stefan Olmås, marknadschef för Arcus Sweden.

Arcus har tagit fram ett rött vin med en lägre halt av ämnena histamin och garvsyra utan att för den delen påverka den goda smaken. Rött vin innehåller generellt mycket histamin, ett ämne som kan ligga bakom överkänslighetssymtom. I vitt vin är histaminhalten betydligt lägre vilket gör att många som inte tål rött vin kan dricka vitt vin utan problem. Garvsyra ger strävhet åt framförallt röda viner och kommer huvudsakligen från druvans skal och kärnor.

Ken Creek doftar av röda bär och kryddor och har en lång och mjuk smak. Vinet passar bra till lättare kötträtter, kyckling och milda ostar. Systembolagets beställningsnummer är 74784 och vinet kostar 84 kr.

ND