Så mycket ökar priserna vid budgivning i din kommun

By on 13 november, 2019
Arkivbild

En ny kartläggning från bostadssajten Booli visar hur stor skillnaden mellan utropspris och sista bud är. Siffrorna visar att skillnaden är större än 20% för villor i flera kommuner. Allra störst är skillnaderna i Askersund för villor och Tidaholm för bostadsrätter.

Siffrorna är uppdelade på villor respektive bostadsrätter och finns tillgängliga för alla kommuner där det sålts minst 20 bostäder de senaste tre månaderna. Siffrorna baseras på bostäder som sålts under perioden 12 augusti till och med 12 november i år.

Det skiljer sig såklart åt beroende på objekt, men det kan vara bra att ha ett hum om hur mycket bostäderna i ditt område går upp vid budgivning. Förvånansvärt många kommuner har en ganska hög ökning – det är bra att känna till som spekulant för att slippa gå på en massa visningar för bostäder du i slutänden inte kommer ha råd att köpa, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Störst är skillnaderna i Askersund, där det mellan utropspris och slutpris skiljer hela 23,5%. Medelslutpriset för en villa i Askersund ligger på ungefär 1,6 miljoner kronor. På bostadsrättsmarknaden är det Tidaholm som toppar listan, med en skillnad på 19,3%. I pengar handlar det dock inte om några jättesummor, då medelslutpriset på en lägenheter i Tidaholm just nu ligger på 269 200 kronor.

– Skillnaderna är störst framförallt i kommuner med lite lägre priser och där det inte säljs så mycket. En stor skillnad mellan utropspris och sista bud kan handla om att det är svårt att prissätta, det kanske till exempel inte sålts så många liknande objekt, säger Matilda Adelborg.



Kommuner där det sålts minst 20 bostäder de senaste tre månaderna.

Källa: Booli.se Lägenheter, ej nyproduktion  
  Antal slutpriser (st) Skillnad mellan utropspris och sista bud i procent (medel) (%) Medelslutpris (kr)
Karlskoga 79 7,7 520700
Kumla 25 3,8 764400
Örebro 292 3,4 1681400

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Booli

You must be logged in to post a comment Login