EU-parlamentet idag: Rent vatten till alla

By on 24 oktober, 2018
EU-parlamentarikerna röstade udner tisdagen för en uppdatering av unionens dricksvattendirektiv från 1998.

I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka och vi vill inte heller att vattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa. Men det ser inte likadant ut i resten av Europa. I dag beräknas runt 23 miljoner personer i EU inte ha tillgång till rent kranvatten.

Idag, den 23 oktober, röstade Europaparlamentet igenom en upp uppdatering av unionens dricksvattendirektiv från 1998. Direktivet handlar bland annat om att alla ska få tillgång till rent vatten, antingen hemma i kranen eller på offentlig plats, till exempel hos myndigheter eller genom dricksfontäner. Även restauranger ska uppmanas tillhandahålla kranvatten, antingen gratis eller mot en mindre avgift.

Men förutom att öka tillgången på vatten så handlar det nya dricksvattendirektivet också om att förbättra kvalitén på vattnet som finns genom att sätta en maxgräns för vissa farliga ämnen. Bland annat ska legionella och klorat tas in i de tester som görs för att säkra att vattnet är drickbart.

Förhoppningen med förslaget är även att minska antalet plastflaskor som i dag användas för vatten som köps i affärer. Man räknar med att kunna minska användningen av plastflaskor med 17 procent vilket skulle bespara invånarna motsvarande sex miljarder kronor per år. Ett ökat kranvattensdrickande minskar även miljöpåverkan och bidrar till att nå klimatmålen i Parisavtalet.

Uppdateringen av lagförslaget kom till efter att över en miljon EU-medborgare undertecknat ett medborgarinitiativ, nu inleds förhandlingar med medlemsländerna för att mejsla fram den slutliga lagtexten.

Världen | Europa
Örebronyheter

Källa: Europaportalen.se

You must be logged in to post a comment Login