Ny rapport: Lyssna, vi har något att säga

By on 23 oktober, 2021
Foto: Trygg-Hansa/Fotograf Cecilia Magnusson

Barn och ungas psykiska hälsa är ett eftersatt område i alla länder, även i Sverige. I UNICEF Sveriges nya rapport ”Lyssna, vi har något att säga!” delar barn och unga med sig av sina erfarenheter kring psykisk ohälsa och ger förslag på lösningar på problemet. Deras röster talar sitt tydliga språk: vuxna måste lyssna – och agera.

Pandemin har kraftigt påverkat barns och ungas liv, vilket har lett till ett ökat fokus på psykiskt välbefinnande. Men redan innan pandemin led alldeles för många av psykisk ohälsa. Trots det är det ett område som inget land investerar tillräckligt i, enligt UNICEFs globala rapport The State of the World’s Children som lanserades den 5 oktober.

  • Barn är själva experter på sina liv och bara genom att lyssna på vad de har att säga kan vi vuxna förstå hur vi kan sätta in rätt insatser. Vad orsakar psykisk ohälsa enligt barn och unga? Vad anser de att samhället behöver göra för att barn och unga ska må bättre, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

Rapporten visar att barn och unga vill att vuxna tar ett övergripande ansvar för deras välbefinnande. Skolan lyfts fram som en viktig plattform och unga önskar ett ännu större ansvarstagande från lärare och annan personal i skolan, särskilt mot mobbning, utanförskap och psykisk ohälsa generellt. De anser också att föräldrar behöver bli mer medvetna om hur deras förväntningar påverkar barnen. Många drar sig för att prata med sina föräldrar när de mår dåligt och väljer istället att prata med vänner, andra vuxna i skolan eller att ta kontakt med hjälplinjer.

  • Barn och unga önskar att fler ska fråga hur de egentligen mår, att vi vuxna ska vara mer närvarande i deras liv och agera om vi ser att någon drar sig undan, är stökig eller på annat sätt ändrar beteende som kan tyda på att de mår dåligt och behöver stöd, säger Pernilla Baralt.

UNICEF summerar rapportens insikter och slutsatser i tre punkter. Det är hög tid att samhället och vuxenvärlden:

  1. Involverar – Lyssna på barn och unga och ta deras erfarenheter på allvar för att bryta stigmat kring psykisk ohälsa.
  2. Investerar – Ökad finansiering och samverkan krävs för att hindra att barn drabbas av psykisk ohälsa och för att tidigt hjälpa de som mår dåligt. Skolan pekas ut som en av de viktigaste skyddsfaktorerna. Det förutsätter att skolan får de resurser som krävs för att kunna fånga upp barn som riskerar att fara illa och se till att förebyggande insatser sätts in.
  3. Agerar brett – Ge ökat stöd till vårdnadshavare och se till att skolan kan ge stöd till barn som behöver det. Psykisk ohälsa är inte bara en vårdfråga, det är en fråga som kräver ett helhetsperspektiv.
     

Rapporten togs fram i samarbete med KI och med finansiellt stöd av Trygg-Hansa.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: UNICEF

You must be logged in to post a comment Login