7 av 10 svenskar vill solsäkra sin semester i sommar

Av den 29 juni, 2017

Det svenska semestervädret är inte att lita på, det vet lediga svenskar allt för väl efter att ha sett många semesterdagar regna bort de sista somrarna. Det främsta skälet till att åka utomlands på sommaren är för att man vill solsäkra semestern, det svarar 7 av 10 i Vings Resepanel, där 17 453 svenskar svarat på frågor om semestervanor.

Den populäraste semesterformen på sommaren är att åka på en sol- och badsemester, vilket drygt 8 av 10 (77 procent) av de tillfrågade svarar. Därefter följer semestra på landet eller i skärgården och resa på bilsemester. Över hälften, 52 procent, av de tillfrågade svarar att det har planer på att resa utomlands någon period under semestern.

– Det svenska sommarvädret lever inte alltid upp till våra semesterdrömmar. Många vill koppla av i solen vilket blir svårare när vädret sviker oss, därför vet vi av erfarenhet att de flesta solsäkrar en del av sommarsemestern genom att boka in en utlandsresa. Den här sommaren har hittills bjudit på få soldagar och just nu är det rykande åtgång på semesterresor, 90 procent av sommarens resor är redan slutsålda, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topp 5: Vilka semesterformer föredrar du på sommaren? (Fler svar möjliga)
1. Sol- och badsemester 77 procent

2. Vara på landet/skärgården 24 procent
3. Bilsemester med många stopp och upplevelser 20 procent
4. Stanna hemma 17 procent
5. Citysemester 15 procent

Anledningen till att man väljer att resa utomlands är främst för att säkra en veckas sol. Krav och måsten är också viktigt att slippa ifrån följt av att man vill fylla på med nya upplevelser.

Topp 5: Varför vill du resa utomlands på semester? (Fler svar möjliga)
1. Jag vill solsäkra min semester 71 procent
2. Jag vill slippa alla krav och måsten 52 procent
3. Jag vill ha nya upplevelser och möta en annan kultur 47 procent
4. Jag vill glömma vardagens bestyr 36 procent
5. Jag vill ha tid med nära och kära 21 procent

Resa
Örebroguiden

Om Resepanelen:
Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 17 453 personer. Undersökningen genomfördes i maj 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

You must be logged in to post a comment Login