​Les Fumées Blanches Rosé i ny fräsch årgång

Av den 26 mars, 2017
Les Fumées Blanches Rosé

Förr drack vi svenskar bara rosé bara på sommaren, men allt fler har upptäckt hur användbart rosévin är året om. Nu när våren är i sikte är det hög tid för rosépremiär om du inte redan hunnit med den. Les Fumées Blanches Rosé finns nu i butik i nya, fräscha årgången 2016.

År 2016 började inte direkt strålande för franska vinodlare. Vintern var den mildaste på över 100 år och den följdes av en riktigt kall, våt och ruggig vår vilket försenade vinrankornas blomning. Men när det såg som dystrast ut vände väderlyckan och i mitten av juni blev det riktigt hett och torrt. Det varma vädret höll i sig över skörden och gav fullmogna druvor laddade med smak som lagt grunden till ett rosévin med härlig fräschör.

Les Fumées Blanches Rosé är en blend av den rosafärgade Sauvignon Gris (85%) och den gröna Sauvignon Blanc (15%). Sauvignon Gris är en mutation av sin gröna släkting och det är den som står för den vackra, ljusrosa färgen som kommer av att skalens färg får lakas ur under 8-12 timmar.

Färgen är blekt rosa och vinet har en ung och bärig doft där skogshallon och smultron samsas med gröna örter. Smaken är torr, frisk och fruktig med toner av blodgrape, hallon, smultron, röda vinbär och örter.

Les Fumées Blanches Rosé är ett mycket användbart vin året om som finns både på flaska och i behändig box. Gott som sällskapsvin, till rätter av fisk och skaldjur, fräscha sallader, plockmat eller en buffé. Och ett självklart val när det är dags att packa picknickkorgen! 

Nr 22138
Les Fumées Blanches Rosé 2016
75 cl
89 kr eller BiB 300 cl, 239 kr

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login